Category Archives for Uncategorized

Tips Turunkan Bayaran Bulanan Pembiayaan Rumah

Shares

Anda berminat nak dapatkan Tip Turunkan Bayaran Bulanan Pembiayaan Rumah? Antara kelebihannya : Kurangkan komitmen bulanan. Tingkatkan aliran tunai setiap bulan. Tanpa keluar duit poket sendiri. Tukar ke perbankan Islam. Kadar keuntungan (interest) lebih rendah. dan macam-macam lagi   Info lanjut layari Refinance Rumah Jimat Interest

Continue reading

Bila Sesuai Nak Buat Refinance Rumah @ Pembiayaan Semula?

Shares

Pertanyaan ini yang kerap kami terima melalui email dan facebook. Mungkin ramai juga akan terfikir nak tanya lepas ni. Bila Sesuai Nak Buat Pembiayaan Semula? Tiada jawapan yang satu bagi persoalan di atas. Ia bergantung kepada objektif anda bagi melakukan refinance loan rumah atau pembiayaan semula. Antara objektif refinance rumah seperti mendapatkan lebihan tunai, jimatkan interest, […]

Continue reading

Polisi Pembiayaan Semula Bank Negara Malaysia (BNM)

Shares

Semenjak BNM umumkan polisi baru berkenaan pembiayaan semula hartanah, pihak kami bertalu-talu menerima pertanyaan orang ramai. Ada yang bertanya samada ianya benar atau sekadar khabar angin, bila akan dilaksanakan dan macam-macam lagi. Sebenarnya isu ni banyak dibincangkan di media sosial seperti facebook. Blogger pun banyak buat entri di blog masing-masing. Polisi ini adalah arahan terbaru […]

Continue reading

Cara Dapatkan Geran Rumah

Ramai ambil ringan bagi menyimpan atau dapatkan geran rumah. Masalah akan timbul apabila nak jual rumah, refinance rumah atau urusan yang berkaitan dengan geran. Ada kes di mana jiran sebelah rumah jual rumah dalam 3-4 bulan dah selesai. Tetapi ada di tempat yang sama ambil masa 8 bulan ke 1 tahun. Gara-gara tak ambil tahu […]

Continue reading

Hasil Sewaan Sebagai Pendapatan

Shares

Selain pendapatan tetap, pihak bank juga mengambil kira pendapatan-pendapatan lain seperti hasil kutipan rumah sewa. Ini secara tidak langsung akan menaikkan jumlah pendapatan. Dengan harapan kiraan Debt Service Ratio (DSR) lebih rendah dan seterusnya permohonan akan diluluskan. Cuma perkara penting yang perlu anda buat ialah Perjanjian Sewaan Pastikan ada perjanjian sewaan (tenancy agreement) antara tuan rumah […]

Continue reading

Cara Dapatkan Baki Pembiayaan

Shares

Perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah dapatkan baki hutang terkini daripada bank. Terutamanya bagi anda yang merancang membuat pembiayaan semula bagi baki pinjaman atau pembiayaan. Bagi yang ingin mendapatkan lebihan tunai, baki pinjaman juga penting. Ini akan memberi gambaran awal berapa wang tunai yang akan diperolehi nanti. Setiap tahun pihak bank akan menghantar penyata […]

Continue reading